Software voor de GGZ

Geestelijke gezondheidszorg maakt een snelle ontwikkeling door op gebied van GGZ apps en software. Er zijn honderden apps en software platformen gemaakt in Nederland en nog veel meer daarbuiten.

GGZ Software loopt uiteen van een volledig ECD systeem waarmee je werkelijk alles kunt managen als GGZ instelling, tot en met een appje waarmee iemand op een smiley kan klikken om aan te geven hoe hij/zij zich voelt.

Om je een idee te geven van de mogelijkheden heb ik een twintigtal GGZ apps in vijf categorieën verdeeld:


Vind een GGZ professional

Één van de grootste problemen in de GGZ is het matchen van de juiste hulpverlener en cliënt, omdat die vooraf vaak geen contact hebben. En ook vooral het vinden en communiceren met hulpverleners onderling. Bijvoorbeeld deze platformen bieden een oplossing. 

Sociale Kaart Amsterdam

Website met GGZ app info in Amsterdam

De GGD Amsterdam heeft een Sociale kaart laten ontwikkelen waarop cliënten eenvoudig de juiste zorg kunnen vinden.
https://www.socialekaart.amsterdam.nl/

Swelp

Via Swelp vind je als cliënt makkelijk zorgverleners door te swipen. Zoals op tinder, maar dan voor zorg- en hulpverleners. Swelp is een samentrekking van swipe for help en is laten ontwikkelen door de Gemeente Den Haag.
www.swelp.nl


Online zorgdossiers

In een online zorgdossier hou je makkelijk cliëntinformatie bij. Online zorgdossiers combineren veel functionaliteiten en worden door de meeste GGZ praktijken als basis ingezet. Vaak is het mogelijk om cliënten online toegang te geven tot hun eigen dossier, online vragenlijsten te versturen en online documenten te beheren. 

Cliendo

Cliendo is een online zorgdossier

Makkelijk samenwerken, cliënten beheren en online vragenlijsten versturen. Cliendo is van de makers van deze website en daarom gratis te proberen via:
www.cliendo.nl

Clientsysteem.nl

Als je hele specificieke eisen hebt kun je je online zorgdossiers / cliëntvolgsysteem ook op maat laten maken.
Clientsysteem.nl

Unit 4 Cura

Een van de grote spelers in ECD land is Unit 4 Agresso. Ze bieden een systeem met zeer veel functionaliteiten incl. financiën en HRM.


E-learning / Blended care

Zowel GGZ professionals als cliënten kunnen veel baat hebben bij e-learning. Met e-learning kun je bijvoorbeeld personeel intern opleiden, leerlingen opdrachten laten uitvoeren of cliënten modules laten volgen. 

GGZ Ecademy

De Ecademy is een initiatief van maarliefst twaalf GGZ instellingen. Ze besloten om een eigen omgeving en content te ontwikkelen en beheren omdat ze de kosten wilden drukken. Alle deelnemende instellingen betalen daardoor een contributie voor onderhoud. Dit artikel geeft alvast wat concrete uitleg.
http://www.ggzecademy.nl/

Nummer duiken

In nummer duiken los je al spelend rekensommen op. Dit is een goed voorbeeld van hoe een e-learning app op maat gemaakt wordt voor de doelgroep. In dit geval voor kinderen tussen de 3 en 6. Met deze vorm van gamend leren kunnen kinderen met een aandachtsstoornis makkelijker meekomen. Deze GGZ app is ontwikkeld voor een privé kliniek maar speelbaar via:
https://www.tafeldiploma.nl/


Whatsapp alternatieven voor de GGZ

Communicatie binnen de GGZ loopt al sinds het uitkwam via Whatsapp. Gelukkig zijn er inmiddels een aantal alternatieven.  

Whatsapp vergelijker

veiliger appen in de zorg met dit GGZ apps overzicht

Chris Snijder maakte handig overzicht met whatsapp alternatieven zodat jij snel een keuze kunt maken, via:
Toolbox.nl

Alterdesk

GGZ app

Alterdesk is een samenwerking van o.a. KPN en Ascom, gemaakt om veilig mee te kunnen communiceren in de zorg.
https://www.alterdesk.com

Zivver

Deze Nederlandse GGZ app / startup haalde drie miljoen investering op en werd in 2016 door eMerce gekroond tot meest veilige whatsapp alternatief voor de zorg.
https://www.zivver.com/nl/zorg/


Zelfhulp apps

Een zeer brede categorie apps uiteenlopend van yoga en meditatie apps, tot en met ggz apps die bijhouden hoe veel medicijnen je hebt gehad en hoe je je voelt.

Headspace: a gym for the mind

Een van de bekendste meditatie en mindfullness apps. Zeer goed uitgevoerd en daarom zeker het bekijken waard.
www.headspace.com

NRGY App

Hoe staat het met jouw fysieke, emotionele en mentale energie? Track het in de NRGY app en vergelijk jezelf met honderden anderen.
Very ‘quantified self’. www.nrgyapp.nl

Emmer App

Zit jouw emmer al bijna vol? Een van de makkelijker GGZ apps gemaakt door Mark van Assema. Gratis beschikbaar in de Apple Store.
https://emmer-app.nl/

Medapp

GGZ apps maar dan voor medicijnen

Via Medapp track je makkelijk welke medicijnen je nog moet nemen. Deze richt zich meer op ziekenhuizen en apotheken en is zeer succesvol.
https://medapp.nu

Therapieland

Cliënten kunnen zelf modules volgen op therapieland. Bijvoorbeeld van ‘angst voor de tandarts’ tot en met ‘een betere dagstructuur’. Tof initiatief.
www.therapieland.nl

Temstem

TemStem is een app die helpt bij het horen van stemmen. Deze GGZ app is door Parnassia ontwikkeld en daarom te bekijken op:
https://www.parnassiagroep.nl

De eerste ‘GGZ Apps’

Even terug naar het begin. De ontwikkeling van de eerste gezondheidzorg software begon al lang geleden, namelijk rond 1965. Professor Weizenbaum van het MIT maakte de eerste software waar je mee kon praten al voordat internet bestond: ELIZA.

Eigenlijk maakte hij het omdat hij wilde aantonen dat contact tussen mens en machine alleen oppervlakkig mogelijk was.
Zijn receptioniste was de eerste die het wilde proberen, de test leidde tot een onverwacht resultaat. De receptioniste vroeg Professor Weizenbaum om de kamer te verlaten. Ze wilde het gesprek privé voeren met de computer. Tot Weizenbaums’ verbazing konden veel mensen niet overtuigd worden dat ze níet met een mens praatten.

En in de toekomst?

Een van de meest interessante ontwikkelingen in de GGZ Software is het gebruik van Virtual Reality. Dit is al uitermate geschikt om exposure therapie mee te geven. Met deze therapie wordt een cliënt met een angststoornis namelijk blootgesteld aan zijn angst. In dit geval gebeurt dit met behulp van een VR Bril. Is de cliënt bijvoorbeeld bang voor hoogtes, dan kan deze in de VR software een berg oplopen, in een skilift plaatsnemen tot en met parachute springen. De mogelijkheden en toepassingen van Virtual Reality zijn eindeloos. In bovenstaande video zie je een behandelsessie voor iemand die bang is voor spreken in het openbaar.

Extragratis

Deze kiesgids bevat veel tips over het laten maken van software. Omdat een ECD uitzoeken waarschijnlijk niet bij jouw dagelijkse werk hoort is het handig om deze gids even door te nemen. Het legt je namelijk precies uit je op moet letten bij het uitkiezen van een ECD.

Download de gratis kiesgids

Download gids
Uw aanvraag wordt verstuurd..
Bedankt voor de aanvraag!
Je ontvangt zo een mail op:
Let op: alle aanvragen worden handmatig gekeurd, dus het kan 24 uur duren voordat je de gids ontvangt!
Daar ging iets mis. probeer het later nog eens

Joris Landkroon
Door Joris  Landkroon
Jouw werk zo makkelijk mogelijk maken is mijn doel.
Door
Joris  Landkroon
Oprichter van Cliendo
Joris Landkroon
Doe mee met 426 ontvangers en ontvang
de beste e-mail only artikelen
Inschrijven
Geen salesmails, geen spam.
Uitschrijven met één druk op de knop.
Uw aanvraag wordt verstuurd..
Bedankt voor je inschrijving
Er is een bevestiging gestuurd naar:
Daar is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens