Positieve Psychologie aan de hand van drie video’s

Positieve psychologie is de wetenschappelijke studie naar wat leven het meest waard maakt.  

Eigenlijk leest ‘de moeite waard’ in de zin hierboven een stuk lekkerder, maar als je het goed aanpakt kost je leven niet zo veel moeite. Althans, dat is een beetje het idee van positieve psychologie.  

Via Google ngram kunnen we zien hoe vaak een term gebruikt wordt in boeken, tussen periode 1900 en 2008. Hier zien we duidelijk in terug dat ‘Positive Psychology’, m.u.v. twee kleine spikes na de eerste en na de tweede wereldoorlog, een term is die pas sinds begin deze eeuw echt populair is geworden. Wellicht had de mensheid andere dingen aan zijn hoofd dan zijn eigen bewustzijn.

Wat de grafiek niet laat zien is dat er wel veel studies verschenen die te maken hadden met positieve psychologie, maar die nog niet onder die noemer werden geschaard. Een nieuw vakgebied kan natuurlijk ook niet binnen een maand ontstaan. 

 

Positieve Psychologie Google nGram

Circa tweederde van de volwassenen bereikt niet hun haalbare geluksniveau. In een studie verricht door de Universiteit Twente, waarbij een deel van deze groep volwassenen mee deed, is maarliefst 34% van de deelnemers na het volgen van een positieve psychologie cursus aanzienlijk gelukkiger geworden binnen negen maanden. 

 

Drie levenswijzen en Positieve Psychologie 

Tussen 1950 en 1990 heeft de Psychologie betrouwbare diagnoses en behandelingen ontwikkeld, en deze steeds verbeterd. Psychologie in staat gebleken mensen zich minder slecht te laten voelen.

Dit heeft tot gevolg gehad dat psychologie geassocieerd is geworden met ‘zielig’ en ‘slachtoffers’. Het helpen van ‘normale’ mensen heeft te weinig aandacht gehad. Tot begin jaren 90. 

 

 

1. The Pleasant Life 

Je doet zo veel mogelijk waar je zin in hebt en je leert hoe je dit nog meer kunt doen.

Redelijk simpel en platonisch. Denk aan Pamela Anderson. Je zou bijna ook ‘Paris Hilton’ zeggen – maar dat is stiekem een zakenvrouw die 18 uur per dag werkt en een miljardenimperium heeft opgebouwd met een langdurig toneelstuk. 

Het nadeel van ‘the pleasant life’ is dat plezier snel went. Daarbij is het belangrijk om te onthouden dat 50% van je ‘geluksniveau’ sowieso is aangeboren. Dit is een algemeen bekend feit in psychologie en komt uit een onderzoek verricht door onderzoekers van de universiteit van Edinburgh. 

 

2. The Good Life 

Als voorbeeld in de video wordt ‘Len’ gebruikt. Len was op zijn 25e al succesvol en multi-miljonair. Bij vrouwen had hij echter geen succes. Hij huurde een psycholoog in om er achter te komen waarom dat was. Die vond niets, anders dan dat hij bij de 5% mensen met het laagste aangeboren geluksniveau hoorde. 

Volgens Martin Seligman is Len echter niet ongelukkig. Len kan zeer goed ‘flow’en. Daarom is hij ook zo jong al succesvol.  

The idee van The Good Life is dat je werk, liefde en vrije tijd zelf kunt herstructureren om zo goed mogelijk te functioneren. Daar word je niet blij van, maar the good life draait niet om zo blij mogelijk zijn. Het gaat om voldoening. 

 

3. The Meaningful Life 

Bij the meaningful life weet je waar je goed in bent en doe je dingen om anderen te helpen. Denk aan moeder Theresa, en aan de miljoenen onbekenden die hun leven wijden aan anderen helpen. Van therapeuten en coaches tot ontwikkelingshulp vrijwilligers. 

 

The Full vs The Empty life 

Wie is er nou het gelukkigst? 

Plezier nastreven brengt je bijna geen lange termijn voldoening. Maar betrokkenheid en betekenis, ofwel ‘The Good Life’ en ‘The Meaningful life’ beiden wel. En de combinatie van alle drie werkt het best. 

 

Positieve Psychology intro aan de hand van hamburgers

In ‘Positive Psychology – Happier by Tal Ben Shahar’ wordt door een Harvard Professor vier archetypen geopperd waar ik enige aanvulling zie in de archetypen van Martin Seligman. 

Tal Ben-Shahar gebruikt een hamburger metafoor onderverdeeld in vier klasses. 

Archetype
Kenmerken
Hedonistisch
Nu plezier. Geen focus op toekomst.
Rat Race
Nu werken, toekomstig plezier
Pessimist
Geen zin in leven en is niet toekomstgericht
Happiness
De juiste mix tussen nu én later plezier.

We hebben allemaal eigenschappen van elk archetype. Soms zijn we aan het Rat Racen, soms denken we alleen aan nu plezier. We dienen een juiste mix te vinden tussen Rat Race en Hedonisme. 

 

Wat is positieve psychologie? 

We weten inmiddels dat positieve psychologie is een wetenschap is die draait om wat het leven het meeste waard maakt. 

Het is aanvullend op ‘normale’ psychologie, en voor 1990 was het niet ontwikkeld of in ieder geval niet zo populair als nu. 

De focus ligt op het positieve. Denk aan geluk, tevredenheid, betekenis, betrokkenheid. 

Welzijn versus blijdschap 

Welzijn bestaat uit volgens deze video uit vijf pilaren: 

  • Positieve emotie 
  • Betrokkenheid 
  • Positieve Relaties
  • Betekenis 
  • Voldoening 

Weet even dat er dit geen standaard die de hele positieve psychologie beweging accepteert. De World Health Organisation onderscheidt positieve psychologie in drie onderdelen, ons eigen Trimbos heeft er zes, volgens de Positieve Psychologie wiki. Je zou ze allemaal zo kunnen uitleggen dat ze hetzelfde betekenen. 

Branches van Positieve Pyschologie 

  • Flow: super efficient werken – waarbij je je tijdsbesef vergeet. 
  • Mindfullness:  Leven in het nu. Heel bewust zijn van je omgeving op dit moment. 
  • Learned optimism: Je kunt jezelf leren blijer maken 

Welzijn is groter en gegronder dan blijheid. Om werkelijk gelukkig te zijn dien je ‘goed werk’ te verrichten, waarbij je, net als we in video één zagen, sociaal verantwoordelijk en betekenisvol werk doet, waarbij je veel in de flow kunt raken. 

Overigens is het makkelijk om ‘happiness’ met ‘geluk’ te vertalen – maar wat wij met ‘geluk’ bedoelen is wat met well-being bedoeld wordt. 

 

‘Contrary to what most of us believe, happiness does not simply happen to us. It’s something that we make happen…’

Mihaly Csikzentmihalyi, grondlegger van de positieve psychologie.  

 

Joris Landkroon
Door Joris  Landkroon
Jouw werk zo makkelijk mogelijk maken is mijn doel.
Inspiratie, bronnen en toelichting
https://www.youtube.com/watch?v=1qJvS8v0TTI
Meer
Door
Joris  Landkroon
Oprichter van Cliendo
Joris Landkroon
Doe mee met 426 ontvangers en ontvang
de beste e-mail only artikelen
Inschrijven
Geen salesmails, geen spam.
Uitschrijven met één druk op de knop.
Uw aanvraag wordt verstuurd..
Bedankt voor je inschrijving
Er is een bevestiging gestuurd naar:
Daar is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens