De 9 beste anti uitstelgedrag tips voor luie mensen

Procastrineren doen we volgens de wetenschap allemaal. Luie mensen nog net iets meer natuurlijk. Maar met een paar tips kun ook jij jezelf helpen van je uitstelgedrag af te komen. 

Voordat je naar je werk gaat stel je vast wat het belangrijkste en het vervelendste is dat je die dag moet doen. Schrijf op waarom je dat wilt doen. 

Voor je vervelendste taak zet je de exacte tijd in je agenda. ‘Om 14:15 ga ik die client met klacht opbellen, want anders ie die dadelijk geen client meer’, en zet een alarm. Mooi – nu is dat uit je hoofd en kun je je ochtend werken aan je grote projecten. Nog beter is: doe wat je uitstelt aan het begin van de dag. Dan ben je er helemaal meteen vanaf. 

 

Tips om uitstelgedrag uit te stellen

Gedurende de dag verzamel je weer zaken die je ook weer wilt uitstellen. En dat is prima, je bent geen robot. Zet de nieuwe zaken die je wilt uitstellen in een lijst. Als het is opgeschreven kun je het loslaten. Alles mag in de lijst, behalve dingen je in twee minuten kunt doen. Die doe je meteen. Dat is David Allen’s wereldberoemde twee minuten regel en die werkt super goed. Even wat opruimen, even een mailtje sturen. Dat hoeft niet je lijst te verpesten. 

Uitstelgedrag tips bordje

Als je op gegeven moment je lijst gaat vermijden weet je dat je lekker bezig bent met je lijst, en niet zo lekker bezig bent met vervelende dingen doen. Dan moet je een dag(deel) gaan blokken om al die vervelende dingen te doen en dan heb je geen leuke dag. Als je vervolgens gaat beginnen aan je lijst, doe je dat in je hoofd slechts vijf minuten. Zeg tegen jezelf dat je er alleen maar vijf minuten aan hoeft te werken. Niet je hele lijst, één dingetje. Om 09:05 even vijf minuten daar aan werken. Voor je het weet word je er in gezogen.

Als je op gegeven moment de behoefte voelt om iets anders te gaan doen. Niet doen. Realiseer je dat je gedachten een excuus verzinnen om het niet meer te doen, en dat je juist wilt doen wat je op dat moment niet mag doen. 

 

De Seinfeld Techniek 

Alweer bijUitstelgedrag tipsna 10 jaar geleden kreeg een software ontwikkelaar een tip van Jerry Seinfeld over productiviteit, en daar heeft lifehacker een artikel over geschreven. Sindsdien staat die tip bekend als de Seinfeld Techniek en hij werkt als volgt: 

Op een grote kalender van een heel jaar, streep je elke dag dat je niet hebt uitgesteld of aan een uitgestelde taak hebt gewerkt een dag weg. Op gegeven moment word je verslaafd aan een dag wegstrepen. En wil je je rode lijn niet onderbreken. Het werkt nog beter als je af en toe een foto maakt van je lijn en die deelt met vrienden. 

De techniek werkt goed voor uitstellers omdat je je realiseert dat je tijd gelimiteerd is. Hier kun je een fraai vormgegeven jaarkalender downloaden. Hang ‘m goed in het zicht. 

 

 

De gegeven uitstelgedrag tips in een lijstje 

  • Begin je ochtend met het vervelendste dat je die dag moet doen. 
  • Stel voordat je naar je werk gaat je belangrijkste doel van de dag vast. 
  • Zet de zaken die je uitstelt in een lijst 
  • Schrijf op wanneer je bezig gaat met wat je uitstelt en zet een alarm. ’10:15-10:30, client met klacht opbellen’. 
  • De 2 minuten regel: als je het binnen 2 minuten kunt doen. Doe het. 
  • De 5 minuten regel: je hoeft het slechts vijf minuutjes te doen. 
  • Realiseer dat je hersenen excuses bedenken om je af te leiden 
  • Maak een kalender met het hele jaar er op en streep elke dag een dag weg. 

 

Allerbelangrijkste tip tegen uitstelgedrag 

  • STEL JE NIET ZO AAN 

 

Wie ken jij die baat heeft bij uitstelgedrag tips? 

Je kent vast een hoop mensen die baat bij hebben bij uitstelgedrag tips. Als je kinderen hebt sowieso. Tag ze in dit bericht op Facebook. 

De achtergrond is trouwens de toren van Pisa. Ze zijn vast ooit van plan geweest om die nog weer recht te gaan zetten, maar van uitstel komt afstel. En AF is AF. Aldus mijn vader, zo’n 2.000 keer gedurende mijn jeugd. Toch nog wat aan gehad, thanks pap. 

Joris Landkroon
Door Joris  Landkroon
Jouw werk zo makkelijk mogelijk maken is mijn doel.
Door
Joris  Landkroon
Oprichter van Cliendo
Joris Landkroon
Doe mee met 426 ontvangers en ontvang
de beste e-mail only artikelen
Inschrijven
Geen salesmails, geen spam.
Uitschrijven met één druk op de knop.
Uw aanvraag wordt verstuurd..
Bedankt voor je inschrijving
Er is een bevestiging gestuurd naar:
Daar is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens